Απλές συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών μας

Κινδυνεύουν τα παιδιά μας από τους πρόσφυγες;

6Στις περιοχές που μεταφέρονται οι μετανάστες υπάρχουν πολλοί φόβοι για την ασφάλεια. Πολλοί ανησυχούν για έξαρση της εγκληματικότητας και ιδιαίτερα των κλοπών και των ληστειών. Δεν είναι όμως και λίγοι αυτοί που ανησυχούν για εγκλήματα εναντίον των παιδιών.

Φοβούνται δηλαδή για απαγωγές, επιθέσεις ακόμη και για εγκλήματα σεξουαλικής φύσης που μπορούν να διαπραχθούν εις βάρος των παιδιών. Οι φόβοι αυτοί βασίζονται στην εικόνα που έχουν δώσει για τους μετανάστες διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και sitesστο διαδίκτυο. Εννοείται πως τα περισσότερα από αυτά το κάνουν απλά και μόνο για να πουλήσουν χρόνο διαφήμισης ή να μαζεύουν κλικς, χωρίς να υπολογίζουν τους κινδύνους ή τις ζημιές που δημιουργούν στην κοινωνία και τον πανικό που σπέρνουν.

Οι παραπάνω φόβοι λοιπόν, σε μεγάλο βαθμό αποδεικνύονται αβάσιμοι καθώς ακόμη και σε περιοχές όπως η Ειδομένη, τα κρούσματα εγκλημάτων από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι ελάχιστα και σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετά για να αυξήσουν το ποσοστό εγκληματικότητας της περιοχής.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ειδήσεις τον τελευταίο καιρό που φαίνεται να δείχνουν πως τα εγκλήματα κατά των παιδιών βρίσκονται σε έξαρση μέσα στους καταυλισμούς και τα hotspots.

Κατά τη γνώμη μου, τα παιδιά σας δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τους πρόσφυγες απ’ ότι από άλλους εγκληματίες και «ανώμαλους» που υπάρχουν εκεί έξω. Πιστεύω λοιπόν ότι αν ακολουθούμε κάποιους απλούς κανόνες ασφάλειας, τότε τα παιδιά μας δεν θα διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

Μην εμπιστεύεστε ακριβά αντικείμενα ή πολλά χρήματα στο παιδί σας

Είναι αλήθεια ότι οι απελπισμένοι άνθρωποι, είτε επειδή είναι πρόσφυγες είτε χρήστες ναρκωτικών που γυρεύουν τη δόση τους, μπορεί να καταφύγουν σε κλοπές και ληστείες για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους. Εννοείται λοιπόν πως αν κάποιος θέλει να κλέψει μετρητά ή ένα ακριβό πορτοφόλι, θα επιλέξει έναν εύκολο στόχο.

Μπορείτε να φανταστείτε πιο εύκολο στόχο από ένα παιδί; Γι’ αυτό λοιπόν είναι καλό να μην αφήνετε το παιδί σας, ειδικά αν είναι πολύ μικρό, να βγαίνει από το σπίτι με ακριβό κινητό ή με πολλά χρήματα. Απλά δίνει στόχο στους κάθε λογής επιτήδειους, ασχέτως εθνικότητας και καταγωγής.

Να ξέρετε ΠΑΝΤΑ που είναι τα παιδιά σας

Τα παιδιά σας θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να σας αναφέρουν που θα πάνε όταν βγαίνουν και θα πρέπει να σας ενημερώνουν ΠΑΝΤΑ αν πρόκειται να αλλάξουν προορισμό ή να πάνε κάπου αλλού από εκεί που βρίσκονται.

Πλέον, στην εποχή των κινητών τηλεφώνων και του internet, αυτό είναι πιο εύκολο από ποτέ. Γιατί είναι σημαντικό να ξέρετε που είναι το παιδί σας; Μα γιατί έτσι θα ξέρετε και που να το ψάξετε αν συμβεί κάτι απρόοπτο ή επικίνδυνο. Καλό θα ήταν που και που να κάνετε ξαφνικές «εφόδους» εκεί που το παιδί σας σας είπε ότι βρίσκεται για να δείτε αν όντως είναι εκεί. Αν δεν είναι, εννοείται ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους τιμωρία.

Φροντίστε για την ασφάλεια του σπιτιού σας

Αν αφήνετε συχνά τα παιδιά σας μόνα τους στο σπίτι, ασχέτως ηλικίας, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε αυτό αν είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και οχυρωμένο.Θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα σύστημα ασφαλείας και να μάθετε στα παιδιά σας να το χρησιμοποιούν, έτσι ώστε να μπορούν να ειδοποιήσουν εσάς, τους γείτονες και τις Αρχές αν συμβεί κάτι.

Εκτός από τα συστήματα ασφαλείας όπως πχ ένας καλός συναγερμός φροντίστε ότι οι πόρτες θα πρέπει να είναι θωρακισμένες και ασφαλείας  και πάντα κλειδωμένες και πως τα παιδιά σας θα πρέπει να μάθουν να μην ανοίγουν σε κανέναν πέρα από εσάς.

Οι περισσότερες πόρτες στα ελληνικά σπίτια είναι παλιές και αυτό δίνει την δυνατότητα στον εκάστοτε εγκληματία να μπορεί να την παραβιάσει εύκολα.Η Ασφάλεια του Σπιτιού στις μέρες μας αποτελεί πρώτη ανάγκη για αυτό μην τσιγκουνευτείτε και αγοράστε μια καλή πόρτα ασφαλείας χωρις να κοιτάτε το κόστος και τα παιδιά σας θα είναι ασφαλή

Οι παραδοσιακές συμβουλές είναι πάντα «επίκαιρες».

Όταν είμασταν μικροί μας λέγανε να μην μιλάμε σε ξένους, να μην παίρνουμε δώρα και άλλα πράγματα από ανθρώπους που δεν ξέρουμε και να μην πλησιάζουμε άγνωστα αυτοκίνητα όταν μας καλούν για οδηγίες κλπ. Αυτές οι σχεδόν απλοϊκές συμβουλές είναι απολύτως απαραίτητες για την ασφάλεια του παιδιού σας και θα πρέπει να του τις μάθετε πολύ καλά και να φροντίζετε να της εφαρμόζει. Είναι απλά το Α και το Ω της παιδικής ασφάλειας, ειδικά όταν μιλάμε για πολύ μικρά παιδιά, που είναι και οι πιο εύκολοι στόχοι.

Εν κατακλείδι, καλό είναι να φροντίσετε γενικά για την ασφάλεια των παιδιών σας και να μην την προσανατολίσετε γύρω από μία συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, όπως τους πρόσφυγες στη προκείμενη περίπτωση. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να θεωρήσουν ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι καθόλου ή εξίσου επικίνδυνοι και να δημιουργήσει μία ψευδή και πολύ επικίνδυνη αίσθηση ασφάλειας. Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να αναρωτιέστε αν κινδυνεύει το παιδί σας από τους πρόσφυγες, αλλά αν κινδυνεύει αληθινά και από τον οποιονδήποτε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *