Βιταμίνη C τροφές: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η Βιταμίνη C, γνωστή επίσης και ως ασκορβικό οξύ, είναι αναγκαία για την σωστή ανάπτυξη αλλά και την επισκευή όλων των ιστών του σώματος. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σχηματισμού το κολλαγόνου, την απορρόφηση του σιδήρου, τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση πληγών και τη διατήρηση των χόνδρων, των οστών και των δοντιών.

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πολλά αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν το σώμα μας από τις ζημιές που προκαλούνται από επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και από κάποια τοξικά χημικά και ρύπους, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να προκαλέσουν ή και να συμβάλουν στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων και προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, και η αρθρίτιδα.

Η βιταμίνη C δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό (οι πλεονάζουσες ποσότητες της εκκρίνονται από τον οργανισμό), πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει ν’ ανησυχούμε για την υπερβολική της παρουσία στο σώμα μας. Παρόλα αυτά, είναι ακόμα σημαντικό να μην υπερβούμε το ανώτατο ασφαλές όριο πρόσληψης των 2.000 mg Βιταμίνης C την ημέρα για να αποφευχθούν στομαχικές διαταραχές και διάρροια.

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες πρέπει να φθάνουν συνεχώς στο σώμα μας μέσα από τη διατροφή για να διατηρηθεί η παρουσία τους σε υγιή επίπεδα και να λειτουργεί σωστά το σώμα. Αν τρώτε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C  λαχανικά, προτιμήστε να τα τρώτε ωμά ή μαγειρεμένα με ελάχιστο νερό, ώστε να μην χαθούν κάποιες από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο νερό κατά το μαγείρεμα.

Η βιταμίνη C απορροφάται εύκολα είτε προέρχεται από τρόφιμα είτε από ειδικά χάπια . Αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C και σίδηρο, τότε θα ενισχυθεί η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό σας.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C είναι σχετικά σπάνια και συνήθως εμφανίζεται σε υποσιτισμένους ενήλικες. Σε ακραίες περιπτώσεις, η έλλειψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο, μία αρρώστια συμπτώματα της οποίας είναι το αίσθημα αδυναμίας, η αναιμία, οι μώλωπες, η αιμορραγία και τα χαλαρά δόντια.

Μερικά από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι πράσινες πιπεριές, οι φράουλες, οι ντομάτες, το μπρόκολο, οι λευκές πατάτες και οι γλυκοπατάτες. Άλλες καλές πηγές είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το πεπόνι, η παπάγια, το μάνγκο, το καρπούζι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το λάχανο, η κόκκινη πιπεριά, τα σμέουρα, τα βατόμουρα και ο ανανάς.

Ας δούμε οκτώ εύκολους τρόπους για να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά και άλλες Βιταμίνη C τροφές:

1.       Προσθέστε πολτοποιημένα ή τριμμένα φρούτα και λαχανικά σε συνταγές για muffins, ρολά και σούπες.

2.       Αν θέλετε ένα γρήγορο σνακ, τότε φάτε μερικά κομμάτια από φρούτα και λαχανικά που καλό είναι να έχετε πάντα κομμένα κι έτοιμα στο ψυγείο σας.

3.       Οι κατεψυγμένες φέτες φρούτων είναι μια υπέροχη και πολύ δροσερή καλοκαιρινή απόλαυση.

4.       Να βάζετε σκούρα μαρούλια, ντομάτες και κομμένο μπρόκολο ή λίγη λαχανοσαλάτα σε όλα τα σάντουιτς σας.

5.       Να τρώτε ωμά λαχανικά με χούμους συνοδευόμενα από χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ντιπ και σάλτσες.

6.       Προσθέστε φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα σε muffins, τηγανίτες, δημητριακά, και σαλάτες.

7.       Ρίξτε μερικά αποξηραμένα φρούτα στα δημητριακά σας ή φάτε ένα σακουλάκι  ξηρούς καρπούς αν θέλετε ένα εύκολο και γρήγορο σνακ.

8.       Ένα ποτήρι χυμό λαχανικών μπορεί να είναι ένα πολύ χορταστικό και χαμηλό σε θερμίδες απογευματινό σνακ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *